جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

جرایم علیه امنیت ملی چیست؟ + مجازات و لیست جرایم امنیتی

جرایم علیه امنیت ملی چیست؟

ما در مطالب این صفحه قصد داریم در رابطه با جرایم علیه امنیت ملی سخن بگوییم و به موضوعاتی چون مجازات جرایم علیه امنیت ملی، تشدید و تخفیف مجازات در جرایم علیه امنیت کشور، مرجع صالح برای رسیدگی به این جرایم و برخی موارد دیگر اشاره کنیم.

وکالت و مشاوره تخصصی جرایم امنیتی

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

فهرست مطالب

جرایم علیه امنیت ملی

جرایم علیه امنیت ملی، طیف گسترده‌ای از اعمال مجرمانه‌ای را شامل می‌شود که هدف آن‌ها بر هم زدن نظم و آرامش عمومی و تضعیف بنیان‌های حکومت است. این جرایم در قانون مجازات اسلامی ایران به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته و به دو دسته اصلی جرایم علیه امنیت داخلی و جرایم علیه امنیت خارجی تقسیم می‌شوند. توصیه می‌کنیم چنانچه درگیر پرونده مرتبط با جرایم امنیتی هستید، به بهترین وکیل جرایم امنیتی تهران از گروه حقوقی دادپایا مراجعه نمایید.

جرایم علیه امنیت داخلی شامل اقداماتی مانند محاربه، بغی و افساد فی‌الارض است که به طور مستقیم علیه امنیت و موجودیت نظام جمهوری اسلامی ایران صورت می‌گیرد. از سوی دیگر، جرایم علیه امنیت خارجی، شامل اقداماتی است که به قصد ضربه زدن به منافع ملی و امنیت کشور در روابط بین‌الملل انجام می‌شود.

جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی

به صورت کلی همانطور که در پاراگراف قبلی اشاره کردیم، باید بدانید جرایم علیه امنیت ملی، به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می‌شوند. در این باره مجموعه جرایمی که جنبه داخلی در کشور دارد تحت عنوان جرایم علیه امنیت داخلی و جرایمی که در عرصه بین الملل نیز تاثیرگذار است تحت عنوان جرایم علیه امنیت خارجی شناخته می‌شود. در صورت بروز مشکل در این زمینه، می‌توانید از تجربیات و مشاوره بهترین وکیل در تهران، استفاده کنید.

لیست جرایم امنیتی

به صورت کلی جرایم امنیتی متعدد بوده و ابعاد مختلفی را نیز شامل می‌شوند که ما در ادامه به ۶ مورد از مهم‌ترینِ این جرایم اشاره کردیم و در رابطه با هر یک توضیحات مفیدی ارائه نمودیم که این موارد عبارتند:

  1. محاربه
    محاربه، جرمی است که در آن فرد با کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس دیگران، یا ایجاد رعب و وحشت در جامعه، امنیت عمومی را به مخاطره می‌اندازد. بر اساس ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی، هرگونه اقدام مسلحانه با هدف ایجاد ناامنی، محاربه محسوب می‌شود.ریشه این واژه در زبان عربی، به معنای جنگ و ستیز است و در قرآن کریم نیز به آن اشاره شده است. لازم به ذکر است که هرگونه تهدید با سلاح، لزوماً محاربه محسوب نمی‌شود و قصد ایجاد ناامنی عام، شرط اصلی وقوع این جرم است.
  2. بغی و افساد فی الارض
    بغی و افساد فی‌الارض، دو جرم سنگین با عواقب وخیم، در قانون مجازات اسلامی پیش‌بینی شده‌اند. طبق ماده ۲۸۶ این قانون، هر فردی که با اقداماتی گسترده و مخرب مانند ایجاد ناامنی، تخریب اموال عمومی و خصوصی، نشر اکاذیب یا آلوده کردن محیط زیست، به طور جدی نظم عمومی کشور را بر هم زند، مفسد فی‌الارض محسوب شده و مجازات اعدام برای وی در نظر گرفته می‌شود.همچنین، ماده ۲۸۷ این قانون، قیام مسلحانه یک گروه علیه نظام جمهوری اسلامی را بغی محسوب کرده و برای اعضای این گروه در صورت استفاده از سلاح، مجازات اعدام تعیین کرده است. این دو جرم، از جمله جرایم علیه امنیت ملی محسوب می‌شوند و ارتکاب آن‌ها عواقب بسیار جدی برای فرد مرتکب و جامعه در پی خواهد داشت.
  3. تبلیغ علیه نظام یا به نفع گروه‌های مخالف نظام جمهوری اسلامی
    ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی، جرم تبلیغ علیه نظام را به عنوان یکی از مهم‌ترین جرایم علیه امنیت ملی تعریف کرده است. بر اساس این ماده، هرگونه فعالیت تبلیغی که به قصد تضعیف نظام جمهوری اسلامی ایران یا حمایت از گروه‌های مخالف آن صورت گیرد، جرم محسوب شده و مرتکب آن به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم می‌شود.ماهیت سیاسی این جرم و ارتباط مستقیم آن با امنیت و ثبات کشور، اهمیت ویژه آن را در نظام حقوقی ایران آشکار می‌سازد. از این‌رو، رسیدگی به این‌گونه جرایم، همواره در کانون توجه دستگاه قضایی بوده و مستلزم دقت و ظرافت خاصی است.
  4. جاسوسی و جرائم مربوط به آن
    جاسوسی، جرمی پیچیده و سازمان‌یافته علیه امنیت ملی است که در آن، اطلاعات حیاتی و محرمانه یک کشور به طور غیرقانونی و با هدف ضربه زدن به منافع ملی، در اختیار دشمنان یا قدرت‌های خارجی قرار می‌گیرد. این جرم از طریق شبکه‌های پیچیده و با بهره‌گیری از روش‌های مختلف از جمله نفوذ، فریب و اغفال افراد صورت می‌گیرد.طبق ماده ۵۰۴ قانون مجازات اسلامی، جاسوسی جرمی مشمول مجازات حبس از یک تا ده سال است و مرتکبین آن علاوه بر مجازات حبس، ممکن است به سایر مجازات‌های تکمیلی نیز محکوم شوند. جرم جاسوسی به دلیل ماهیت پیچیده و فرا مرزی آن، یکی از مهم‌ترین تهدیدات علیه امنیت ملی کشورها محسوب می‌شود و مبارزه با آن نیازمند همکاری‌های بین‌المللی و اتخاذ تدابیر امنیتی پیشرفته است.
  5. همکاری با دول خارجی متخاصم
    بر اساس ماده ۵۰۸ قانون مجازات اسلامی، هرگونه همکاری با دولت‌های خارجی متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران، جرم محسوب شده و مرتکب آن به حبس از یک تا ده سال محکوم خواهد شد. این مجازات در صورتی اعمال می‌شود که عمل ارتکابی به حدی نباشد که مرتکب را محارب محسوب کند.قانونگذار با وضع این ماده قانونی، به صراحت هرگونه اقدام علیه امنیت ملی کشور را که با همکاری دولت‌های متخاصم صورت گیرد، جرم انگاشته و برای آن مجازات تعیین کرده است.
  6. ایجاد، اداره و عضویت در گروه و دسته‌ها با هدف برهم زدن امنیت کشور
    ماده ۴۹۸ قانون مجازات اسلامی به صراحت تشکیل، اداره یا عضویت در گروه یا دسته‌ای که هدف آن برهم زدن امنیت کشور باشد را جرم اعلام کرده است.این جرم به این معنی است که هر فرد یا گروهی که با قصد برهم زدن امنیت داخلی یا خارجی کشور، اقدام به تشکیل یا اداره گروه یا دسته‌ای کند، مرتکب جرم شده است. حتی عضویت در چنین گروه‌هایی نیز جرم محسوب می‌شود، مگر اینکه فرد ثابت کند از اهداف گروه بی‌اطلاع بوده است.

حضوری، تلفنی و آنلاین

لیست جرایم امنیتی

مجازات جرایم علیه امنیت ملی

در جدول زیر به جرایم علیه امنیت ملی و مجازات‌های این جرایم اشاره کردیم:

جرم

مجازات

محاربه

مطابق ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی مجازات محاربه به ۴ دسته اعدام، صلب، قطع دست راست و پای چپ، نفی بلد

بغی و افساد فی الارض

اعدام

عضویت در مجمع‌ها به قصد برهم زدن امنیت کشور

حبس از دو تا ده سال

تبلیغ علیه نظام یا به نفع گروههای مخالف نظام

سه ماه تا یکسال حبس

جاسوسی

یک تا ده سال حبس

تهدید به بمب گذاری وسایل نقلیه

شش ماه تا دو سال حبس

همکاری با دول خارجی متخاصم

یک تا ده سال حبس

تحریک نیروهای مسلح به فرار، تسلیم یا موارد دیگر

در صورت موثر بودن اقدامات : حبس از دو تا ده سال

در صورت موثر نبودن اقدامات: حبس از شش ماه تا سه سال

تشدید و تخفیف مجازات در جرایم علیه امنیت کشور

به صورت کلی در رابطه با تشدید و تخفیف مجازات در جرایم علیه امنیت کشور باید بگوییم عوامل متعدد بسیاری در این مورد تاثیرگذار هستند. برای مثال در صورتی پشیمانی متهم و توبه او امکان تخفیف برای مجازاتش وجود خواهد داشت همچنین در برخی موارد عفو رهبری نیز شامل حال این مجرمین می‌شود.

در رابطه با تشدید مجازات در جرایم علیه امنیت کشور نیز باید بگوییم مواردی چون اهداف مخرب علیه نظام جمهوری اسلامی، همکاری با کشورهای معاند، برهم زدن آسایش و آرامش جامعه، سرکردگیِ گروه‌های مجرمانه و برخی موارد دیگر سبب تشدید مجازات متهمان مربوط به این جرایم خواهد شد.

رسیدگی به جرایم علیه امنیت در صلاحیت چه مرجعی است؟

رسیدگی به جرایم علیه امنیت در صلاحیت دادگاه انقلاب است و این مرجع، رسیدگی به پرونده‌های مربوط به اینگونه جرایم را بر عهده دارد و اینگونه پرونده‌ها در دادگاه انقلاب مورد بررسی قرار می‌گیرد. برای رسیدگی اصولی به پرونده جرایم امنیت ملی، باید از تجربیات بهترین وکیل دادگاه انقلاب تهران، استفاده کنید.

خ میر وکیل در جردن copy 1
وکالت و مشاوره تخصصی جرایم امنیتی

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

ما در مطالب این صفحه در رابطه با جرایم علیه امنیت ملی، مجازات مهم‌ترینِ این جرایم و برخی موارد مربوط به این موضوع سخن گفتیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه از وب سایت حقوقی دادپایا برای شما عزیزان مفید بوده باشد.

به یاد داشته باشید که ما در مجموعه خود، دارای بهترین وکیل کیفری در تهران هستیم و می‌توانید از تجربیات وکلای با تجربه ما، استفاده کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
5/5 - (1 امتیاز)

سوالات متداول

جرم امنیت ملی چیست؟

جرم امنیت ملی، به اعمالی گفته می‌شود که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، امنیت داخلی یا خارجی یک کشور را به خطر انداخته یا تهدید کند. این جرایم معمولاً شامل اقداماتی هستند که به قصد براندازی نظام، تضعیف بنیان‌های دولت، ایجاد ناامنی و آشوب، همکاری با دشمنان خارجی و ... انجام می‌شوند.

لیست جرائم امنیتی شامل چه مواردی است؟

مجاربه، بغی و افساد فی الارض، تبلیغ علیه نظام، جاسوسی، همکاری با دول متخاصم، ایجاد، اداره و عضویت در گروه و دسته‌ها با هدف برهم زدن امنیت کشور

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی.

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
اگه دوست داشتید با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − هشت =

ارائه خدمات مشاوره حقوقی با تعیین وقت قبلی.

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات