جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

جرم سرقت چیست؟ مجازات سرقت تعزیری، حدی و ساده

جرم سرقت چیست ؟ مجازات انواع سرقت تعزیری و حدی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با جرم سرقت، انواع این جرم، مجازات انواع جرم سرقت و مواردی چون تعلیق و تخفیف جرم سرقت سخن گفتیم و جامع‌ترین مطلب حقوقی در این باره به شما عزیزان ارائه نمودیم و اینک به شما پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مطالب این صفحه همراه ما باشید.

وکالت تخصصی جرایم سرقت

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

فهرست مطالب

جرم سرقت چیست؟

سرقت به معنای ربودن مال دیگری به طور غیرقانونی و بدون رضایت مالک است. این عمل، یکی از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین جرایم در جوامع بشری محسوب می‌شود. قانون‌گذار برای حفظ حقوق مالکیت افراد، جرم سرقت را جرمی قابل تعقیب و مجازات دانسته است.

جرم سرقت انواع مختلفی دارد که هر مورد مجازات مخصوص به خود را دارد. به طور کلی جرم سرقت به دو دسته تعزیری و حدی تقسیم می‌شود که در ادامه در رابطه با هر دو مورد اطلاعات مفیدی به شما ارائه می‌دهیم:

انواع جرم سرقت شامل چه مواردی است؟ copy

سرقت تعزیری

به عبارت ساده، سرقتی که شرایط لازم برای احراز سرقت حدی را نداشته باشد، سرقت تعزیری محسوب می‌شود. این بدان معناست که سارق در ارتکاب جرم، تمامی شرایطی که قانون برای سرقت حدی تعیین کرده است را رعایت نکرده است.

در نتیجه، مجازات وی بر اساس مقررات تعزیرات اسلامی تعیین خواهد شد.

شرایط تحقق سرقت تعزیری

قانونگذار برای اینکه یک سرقت به عنوان سرقت تعزیری شناخته شود، شرایط خاصی را تعیین کرده است. برخی از مهم‌ترین این شرایط عبارتند از:

  • تعداد سارقان: اگر تعداد سارقان دو نفر یا بیشتر باشد، سرقت تعزیری محسوب می‌شود.
  • زمان وقوع سرقت: اگر سرقت در شب رخ داده باشد، شدت جرم افزایش یافته و در دسته سرقت‌های تعزیری قرار می‌گیرد.
  • استفاده از سلاح: حمل سلاح گرم یا سرد توسط سارقان در حین ارتکاب جرم، از جمله عوامل تشدید کننده مجازات است.
  • روش‌های خاص سرقت: روش‌هایی مانند دیوارکشی، شکستن درب یا قفل، ساخت کلید تقلبی و یا استفاده از لباس مأموران دولت برای انجام سرقت، از مصادیق سرقت تعزیری هستند.
  • آزار و اذیت افراد: اگر در حین سرقت، سارقان به افراد دیگری آسیب رسانده یا آن‌ها را تهدید کرده باشند، جرم ارتکابی مشمول مجازات‌های شدیدتری خواهد بود.

انواع سرقت تعزیری

به طور کلی سرقت تعزیری به دو نوع ساده و مشدد تقسیم می‌شود که در ادامه توضیحی در رابطه با هر دو نوع سرقت ارائه دادیم:

سرقت تعزیری ساده

سرقت تعزیری ساده، سرقتی است که هیچ‌یک از شرایط تشدیدکننده را نداشته باشد. این نوع سرقت، مجازاتی سبک‌تر نسبت به سرقت حدی دارد و معمولاً با حبس کوتاه‌مدت و شلاق همراه است.

قانون‌گذار، برای این نوع سرقت، مجازات حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا ۷۴ ضربه شلاق را در نظر گرفته است.

سرقت تعزیری مشدد

در مقابل سرقت تعزیری ساده، سرقت تعزیری مشدد قرار دارد. این نوع سرقت، سرقتی است که همراه با عواملی مانند آزار و اذیت مالباخته، استفاده از سلاح، سرقت شبانه یا به صورت گروهی و… صورت گرفته باشد.

وجود هر یک از این عوامل، موجب تشدید مجازات خواهد شد. قانون‌گذار، برای سرقت تعزیری مشدد، مجازات‌های سنگین‌تری را در نظر گرفته است که بسته به نوع و شدت جرم، متفاوت خواهد بود.

سرقت حدی

سرقت حدی، یکی از جدی‌ترین جرایم در اسلام محسوب می‌شود و مجازاتی بسیار سخت و قطعی دارد. این نوع سرقت، با سرقت‌های معمولی که مجازات آن‌ها توسط قاضی تعیین می‌شود، تفاوت اساسی دارد.

در سرقت حدی، نوع، میزان و نحوه اجرای مجازات، به طور دقیق در شرع مشخص شده است و قاضی هیچ اختیاری برای تغییر آن ندارد.

در ساده‌ترین تعریف، سرقت حدی به معنای ربودن مخفیانه مقدار مشخصی از طلا (معادل ۴.۵ نخود طلای مسکوک) از مال دیگری است.

البته این تعریف، تنها بخش کوچکی از شرایط این جرم را شامل می‌شود. برای آنکه سرقتی حدی محسوب شود، باید مجموعه‌ای از شرایط خاص، از جمله شرایط مربوط به شیء مسروقه، محل سرقت، نحوه سرقت و شرایط سارق، به طور کامل احراز شوند.

این شرایط در قانون مجازات اسلامی به تفصیل آمده است.

مجازات جرم سرقت

وابسته به اینکه جرم سرقت از چه نوعی باشد مجازات آن تعیین می‌گردد. در این باره در ادامه به انواع مجازات سرقت اشاره می‌کنیم.

مجازات جرم سرقت

مجازات سرقت تعزیری

طبق قوانین موجود، مجازات سرقت تعزیری حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و تا ۷۴ ضربه شلاق تعیین شده است. این بدان معناست که بسته به میزان خسارت وارده، ارزش مالی اموال مسروقه و سایر عوامل موثر، قاضی می‌تواند مجازات متناسبی را برای مرتکب جرم در نظر بگیرد.

مجازات جرم سرقت حدی

یکی از مجازات‌های رایج برای سرقت حدی، قطع چهار انگشت دست راست سارق است. این مجازات به عنوان یک بازدارنده قوی برای افرادی که قصد ارتکاب چنین جرمی را دارند، در نظر گرفته شده است.

همچنین، قطع پای چپ سارق نیز از جمله مجازات‌های دیگری است که در برخی موارد برای سارقان حرفه‌ای در نظر گرفته می‌شود. علاوه بر مجازات‌های بدنی، سرقت حدی می‌تواند منجر به مجازات‌های حبس ابد و حتی اعدام نیز شود.

این مجازات‌های شدید، نشان‌دهنده اهمیت حفظ مالکیت و مقابله جدی با جرم سرقت در نظام حقوقی ایران است.

مجازات سرقت ساده

طبق قوانین کیفری ایران، مرتکب جرم سرقت ساده به حبس و شلاق محکوم می‌شود. ماده ۶۶۱ قانون مجازات اسلامی، حکم این جرم را مشخص کرده است. بر اساس این ماده، دادگاه می‌تواند فرد مجرم را به حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال محکوم کند.

مدت دقیق حبس بسته به نظر قاضی و شرایط پرونده تعیین می‌شود. علاوه بر حبس، مجازات دیگری نیز برای این جرم در نظر گرفته شده است که شامل ۷۴ ضربه شلاق است.

مجازات شروع به جرم سرقت (سرقت نافرجام)

مطابق ماده ۶۵۵ قانون مجازات اسلامی، افرادی که اقدام به ارتکاب جرایم سنگینی مانند سرقت‌های مسلحانه، سرقت همراه با آزار و اذیت و یا سرقت‌های گروهی شبانه می‌کنند اما در مرحله اجرا دستگیر می‌شوند و سرقت نافرجام می‌ماند، به حبس تا پنج سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهند شد.

این مجازات نشان‌دهنده اراده جدی قانونگذار برای مقابله با هرگونه اقدامی است که منجر به سلب مالکیت دیگران شود.

مجازات سرقت زیر بیست میلیون

در سال‌های اخیر، تغییراتی در قوانین مربوط به مجازات سرقت‌های زیر ۲۰ میلیون تومان صورت گرفته است. این تغییرات به دنبال افزایش نگرانی‌های عمومی درباره افزایش سرقت‌های خرد و با هدف افزایش بازدارندگی و کاهش این جرایم صورت گرفته است.

پیش از این، سرقت‌های زیر ۲۰ میلیون تومان به عنوان جرایم قابل گذشت شناخته می‌شدند و با رضایت شاکی خصوصی قابل گذشت بودند.

اما با اصلاحات اخیر، این جرایم از فهرست جرایم قابل گذشت خارج شده‌اند و حتی با رضایت شاکی، تعقیب قضایی آن‌ها ادامه خواهد داشت.

همچنین علاوه بر حذف از فهرست جرایم قابل گذشت، مجازات‌های تعیین شده برای این نوع سرقت‌ها نیز تشدید شده است.
با وجود تغییرات ایجاد شده، تعیین مجازات نهایی برای هر پرونده سرقت، به عهده قاضی رسیدگی‌کننده است.

قاضی با توجه به شرایط پرونده، سابقه کیفری متهم و سایر عوامل مرتبط، مجازات مناسب را تعیین خواهد کرد.

مجازات جرم سرقت برای اولین بار

قانونگذار ایران برای جرم سنگین سرقت حدی، مجازات‌های بسیار سختی در نظر گرفته است. این مجازات‌ها به منظور ایجاد بازدارندگی و حفظ امنیت جامعه اعمال می‌شوند. یکی از این مجازات‌ها که برای مرتکبین بار اول در نظر گرفته شده، قطع چهار انگشت دست راست است.

مجازات قطع چهار انگشت دست راست، مجازاتی بسیار دردناک و ناتوان‌کننده است. با اجرای این حکم، فرد مجرم توانایی انجام بسیاری از کارهای روزمره خود را از دست می‌دهد و عملاً از جامعه طرد می‌شود. هدف از تعیین چنین مجازاتی، ایجاد ترس و وحشت در دل افراد و بازداشتن آن‌ها از ارتکاب جرم سرقت حدی است.

آیا جرم سرقت قابل تعلیق و تخفیف است؟

یکی از پرسش‌های رایجی که در خصوص جرایم سرقت مطرح می‌شود، امکان تعلیق اجرای مجازات تعیین شده برای آن است. پاسخ به این سوال به نوع سرقت و قوانین حاکم بر آن بستگی دارد.

طبق قانون مجازات اسلامی، جرایم به دو دسته تعزیری و حدی تقسیم می‌شوند. جرایم تعزیری جرایمی هستند که مجازات آن‌ها توسط قانونگذار تعیین شده و قاضی در تعیین میزان آن تا حدودی مختار است.

در مقابل، جرایم حدی مجازات‌های مشخص و ثابتی دارند که تغییر در آن‌ها به تشخیص قاضی امکان‌پذیر نیست.

با توجه به این تقسیم‌بندی، در خصوص جرایم سرقت تعزیری، امکان تعلیق اجرای مجازات وجود دارد. ماده ۴۶ و ۴۰ قانون مجازات اسلامی به قاضی اجازه می‌دهد که در شرایط خاصی، اجرای حکم حبس را برای مدت معینی به تعویق اندازد.

یکی از مواردی که می‌تواند به شما کمک کند تا از تخفیف مجازات جرم سرقت بهره مند شوید، مراجعه به بهترین وکیل تهران است. بنابراین توصیه می‌کنیم برای اطمینان از پیروزی در این پرونده، از خدمات مشاوره حقوقی در تهران یک وکیل متخصص و خبره در این زمینه استفاده کنید.

رضایت شاکی در جرم سرقت تعزیری چه تاثیری دارد؟

یکی از مسائلی که در خصوص جرایم تعزیری مطرح می‌شود، تاثیر رضایت شاکی بر مجازات مرتکب جرم است و در جرایم تعزیری، رضایت شاکی می‌تواند نقش مهمی در تعیین میزان مجازات داشته باشد.

به عبارت دیگر، اگر فردی که مورد سرقت قرار گرفته است، به سارق رضایت دهد، قاضی می‌تواند در میزان مجازات سارق تخفیف قائل شود.

این امر به این دلیل است که یکی از اهداف مجازات در جرایم، جبران خسارت وارده به شاکی است و با رضایت شاکی، این هدف تا حدودی تامین می‌شود.

خ میر وکیل در جردن copy 1
وکالت تخصصی جرایم سرقت

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

۰ تا ۱۰۰ موضوع مجازات جرم سرقت و انواع آن در مطالب این صفحه از وبسایت حقوقی دادپایا مورد بررسی قرار گرفت. ما در این صفحه در رابطه با سرقت حدی و سرقت تعزیری سخن گفتیم. لازم به ذکر است که مشورت با بهترین وکیل کیفری تهران، بهترین راهنمای شما در پرونده‌های مربوط به سرقت است.

همچنین علاوه بر بررسی مجازات جرم سرقت تعزیری، مجازات جرم سرقت حدی، مجازات سرقت ساده، مجازات شروع به جرم سرقت، مجازات سرقت زیر بیست میلیون و مجازات جرم سرقت برای اولین بار اطلاعات مفیدی به شما همراهان دادپایا ارائه نمودیم.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
5/5 - (2 امتیاز)

سوالات متداول

جرم سرقت چقدر حبس دارد؟

مجازات جرم سرقت بسته به نوع سرقت، میزان مالی که سرقت شده، سابقه کیفری سارق و سایر شرایطی که قاضی در حکم خود لحاظ می‌کند، متفاوت است.

به طور کلی، برای سرقت‌های تعزیری (سرقت‌هایی که شرایط خاص و سنگینی مانند سرقت مسلحانه یا شبانه نداشته باشند) مجازات حبس از سه ماه و یک روز تا دو سال و شلاق تا 74 ضربه در نظر گرفته می‌شود.

اما برای سرقت‌های سنگین‌تر مانند سرقت‌های مسلحانه یا سرقت‌هایی که با ورود به اماکن خصوصی همراه باشد، مجازات حبس می‌تواند تا چندین سال افزایش یابد.

فرق سرقت با دزدی چیست؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم در زبان عامیانه، اغلب کلمات "سرقت" و "دزدی" به جای هم استفاده می‌شوند، اما از نظر حقوقی تفاوت‌هایی بین این دو وجود دارد.

سرقت به معنای ربودن مال دیگری است و شامل طیف گسترده‌ای از اعمال از جمله دزدی، جیب‌بری، اختلاس و... می‌شود.

دزدی نیز نوعی سرقت است که به معنای ربودن مال دیگری از محل نگهداری آن به صورت پنهانی و معمولاً بدون استفاده از زور یا تهدید است.

بنابراین، هر دزدی یک سرقت محسوب می‌شود، اما هر سرقتی لزوماً دزدی نیست. به طور خلاصه، دزدی زیرمجموعه‌ای از سرقت است.

 

سرقت جرم قابل گذشت است؟

یکی از سوالاتی که در خصوص جرم سرقت مطرح می‌شود، این است که آیا این جرم قابل گذشت است یا خیر. به عبارت دیگر، آیا رضایت شاکی (فردی که مال او به سرقت رفته است) می‌تواند مانع از تعقیب کیفری سارق و مجازات وی شود؟

در این باره باید بگوییم در گذشته، برخی از انواع سرقت‌ها، به ویژه سرقت‌هایی با ارزش مالی پایین، قابل گذشت بودند. به این معنا که با رضایت شاکی، می‌توانست از تعقیب قضایی سارق صرف‌نظر کرد.

اما در سال‌های اخیر، قانونگذار با هدف افزایش امنیت جامعه و برخورد قاطع‌تر با جرم سرقت، تغییراتی در قوانین ایجاد کرده است.

با توجه به تغییرات اخیر در قانون، بسیاری از انواع سرقت‌ها دیگر قابل گذشت نیستند. این بدان معناست که حتی اگر شاکی از سارق رضایت دهد، دادگاه موظف است به پرونده رسیدگی کرده و به سارق مجازات قانونی را اعمال کند.

هدف از این تغییر، حفظ حقوق مالباختگان و ایجاد بازدارندگی برای ارتکاب جرم سرقت است.

سرقت جرم درجه چند است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم اگر اموال سرقتی کمتر از ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (معادل ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان) باشد، سرقت آن، یک جرم تعزیری درجه ۶ و اگر ارزش مال مسروقه، بیش از ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (معادل ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال) باشد، سرقت آن، یک جرم تعزیری درجه ۵ و همچنین در صورتی که سرقت، با تهدید یا زور انجام شود، سرقت آن، یک جرم تعزیری درجه ۴ محسوب می‌ شود.

مشاوره

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
اگه دوست داشتید با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 1 =

مشاوره

جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید

تلفن تماس :
09191561246
شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات