مزاحمت تلفنی
مزاحمت تلفنی عملی است که ازطریق تلفن ثابت یا همراه، فرد یا افرادی اقدام به اذیت و آزار و بر هم زدن آسایش دیگران میکنند. این رفتار ممکن است به اشکال مختلف مانند تماسهای مکرر و بیموقع، تماس گرفتن و قطع کردن، تماس و اشغال کردن یا مکالمه بیهوده و حتی ارسال پیامهای متنی نامناسب باشد.
گاهی ممکن است که کلمات توهینآمیز یا تهدیدکننده نیز از طرف فرد خاطی بهکار گرفته شود که باعث تشدید جرم و افزایش میزان مجازات او میشود.
مزاحمت تلفنی یک عمل غیرقانونی تعیین شده و قابل پیگیری حقوقی است و زمانی که با توهین یا تهدید همراه شود، جرایم جداگانهای نیز به آن اضافه میشود. قانونگذار برای مقابله با این اقدام ازطریق شناسایی و ردگیری تماس، مرتکب را پیدا و محکوم میکند.
این کار به کمک پیشرفت تکنولوژی و سیستمهای ماهوارهای در حوزه ارتباطات، آسان شده است. مزاحمتها ممکن است با هدف سرگرمی، انتقامجویی یا حتی تلاش برای ایجاد ترس و ناامنی باشد.
مجازات مزاحمت تلفنی
مجازات مزاحمت تلفنی به هر شکلی در قانون مجازات اسلامی و بخش تعزیرات در ماده ۶۴۱ از ۱۵ روز تا ۳ ماه حبس در نظر گرفته شده است. هدف از این مجازات جلوگیری از تکرار چنین رفتارها، حفظ آرامش و امنیت افراد است. مجازات حبس مرتکب مزاحمت تلفنی ممکن است تحت شرایطی قابل تخفیف و تغییر یا قابل گذشت باشد و در مواردی هم احتمال دارد تا ۶ ماه حبس، افزایش پیدا کند.
مجازات فرد خاطی از سوی مخابرات، برای بار اول پس از اثبات مزاحمت تلفنی یک هفته قطعی تلفن با اخطار کتبی است. برای بار دوم به مدت ۳ ماه، تلفن با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم تقاضای مشترک و پرداخت هزینه مربوطه است.
برای بار سوم هم شرکت ارتباطی، تلفن او را بهطور دائم قطع و اقدام به جمعآوری منصوبات تلفن میکند. ودیعه مربوط به مشترک هم بعد از تسویه حساب، مسترد میشود.
مزاحمت تلفنی در قانون مجازات اسلامی
جرم مزاحمت تلفنی در قانون مجازات اسلامی مطابق با ماده ۶۴۱ بخش تعزیرات، تعریف و جرمانگاری شده است. طبق همین ماده هر کس با وسیله تلفن یا دستگاههای مخابراتی دیگر برای اشخاص، مزاحمت ایجاد کند بهغیر از اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات به حبس از ۱۵ روز تا ۳ ماه، محکوم میشود.
به موجب قوانین وضع شده مزاحمت تلفنی به شکل تماس صوتی یا تصویری که وقت مخاطب را تلف کند و موجب سلب آسایش او شود، جرم است. هرگاه با فحاشی، توهین یا انواع تهدید مانند تهدید به مرگ هم همراه شود، علاوهبر اعمال مجازات آن، مرتکب محکومیت جداگانه نیز میشود که در این شرایط ممکن است حبس از ۱ تا ۶ ماه افزایش پیدا کند.
علاوهبر ماده ۶۴۱ در تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تاسیس شرکت مخابرات ایران درخصوص مزاحمت تلفنی قانونگذار میگوید: «هر کس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد یا به عمد و سوءنیت ارتباط دیگری را مختل کند با قطع تلفن، اخطار کتبی و پرداخت هزینه مواجه میشود.»
حکم مزاحمت تلفنی برای بانوان
حکم مجازات مزاحمت تلفنی بانوان مطابق با ماده ۶۴۱ تعریف شده؛ اما در مواردی ممکن است این احکام، تشدید یابند. برای مزاحمتهایی که حیثیت و امنیت روانی بانوان را به خطر بیندازد، مراجع قضایی و پلیس فتا پرونده را با جدیت بیشتر بررسی و پیگیری میکنند.
درصورت اثبات رفتارهایی مانند تهدید یا توهین که منجر به آسیب به شان و شخصیت بانوان میشود به احتمال قوی علاوهبر اعمال محدودیت از سوی مخابرات، مجازاتها تا ۶ ماه افزایش مییابند.
مجازات و حکم مزاحمت تلفنی ناموسی
مزاحمت تلفنی ناموسی به معنای ایجاد مزاحمت با هدف تهدید به مرگ یا توهین مربوط به ناموس و حیثیت خانوادگی میشود. در چنین شرایطی ممکن است قانونگذار مجازات مزاحمت تلفنی بانوان را مطابق با ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی اعمال کند.
برای مزاحمت ناموسی، هرگاه حرکات یا الفاظ فردی، مخالف شئون و حیثیت دیگران باشد، متخلف به حبس از ۲ تا ۶ ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق، محکوم میشود. حکم مزاحمت ناموسی جنبه عمومی هم دارد و از جمله جرائم غیرقابل گذشت است؛ یعنی حتی اگر شاکی رضایت دهد، مجرم باز مجازات خواهد شد.
مجازات مزاحمت تلفنی برای زن متاهل
مزاحمت تلفنی برای زن متاهل بهدلیل الزام حفظ حرمت خانوادگی بهطور جدیتری پیگیری میشود. در چنین شرایطی، حبس از ۱ تا ۶ ماه در نظر گرفته شده و درصورت ایجاد رعب و وحشت و آسیب به بنیان خانواده، مجازات فرد خاطی تشدید مییابد و متحمل حبسهای طولانیتری میشود.
در مواردی که زن متاهل با مزاحم تلفنی همراهی کند و جواب او را بدهد یا با او ارتباط بگیرد، این جرم مرتبط با جرائم روابط نامشروع میشود که مجازات دیگری برای آن تعریف شده است.
جریمه نقدی مزاحمت تلفنی
درصورت اثبات مزاحمت تلفنی دادگاه میتواند مطابق با ماده ۸۶ قانون مجازات اسلامی، جزای نقدی را جایگزین حبس کند. میزان جریمه نقدی میتواند از مبلغ ۵ تا ۱۸ میلیون ریال در نظر گرفته شود.
البته این را باید بدانید که در برخی از احکام و آرای صادر شده، مبلغی را برای جریمه و مبلغی را برای جزای نقدی در نظر میگیرند. این ۲ در عمل، پرداخت و آثار با یکدیگر متفاوت هستند.
چگونه از مزاحمت تلفنی شکایت کنیم؟
شکایت مزاحمت تلفنی را میتوان ازطریق ۲ روش، پیگیری کرد که یکی مراجعه به مخابرات و دیگری ثبت شکایت در دادسرا است. نحوه شکایت و تکمیل مراحل آن به قرار زیر طی میشود:
- ثبت شکایت در دفتر خدمات الکترونیک قضایی: ابتدا باید شکواییهای در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسد تا برای دادسرای مربوطه ارسال شود.
- ارجاع به شعبه دادسرا
بعد از وصول شکایت و تعیین شعبه دادسرا، شکواییه ارجاع و استعلام لازم برای تایید تماسهای مکرر از سوی متهم، گرفته میشود. - ارسال ابلاغیه
چنانچه جواب استعلام، تاییدکننده جرم مزاحمت تلفنی باشد، برای متهم ابلاغیه ارسال میشود و درصورت عدم حضور، حکم جلب صادر میکنند. حال اگر وقوع جرم احراز نشود، قرار منع تعقیب صادر میشود. - پیگیری شکایت و ارسال به دادگاه
درصورت احراز جرم، شکایت مزاحمت تلفنی به دادگاه کیفری ۲ ارسال میشود. صدور حکم دادگاه کیفری بعد از بررسی در جلسات دادرسی است. اگر دادگاه وقوع جرم را محرز بداند، حکم مجازات برای متهم صادر میکند. این حکم تا مدت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ، قابل تجدید نظرخواهی در دادگاه تجدید نظر است.
مزاحمت تلفنی در صلاحیت کدام دادگاه است؟
مرجع رسیدگی به جرم مزاحمت تلفنی در مرحله ابتدایی مخابرات است که به بررسی موضوع اولیه میپردازد و درصورت لزوم به صاحب خط، هشدار کتبی میدهد یا او را محدود میکند؛ اما برای رسیدگی قضایی و رسمی، دادگاه کیفری ۲ به عنوان مرجع صالح شناخته میشود.
شکایت مزاحمت تلفنی مطرح شده به انضمام مدارک مرتبط در دادسرا مربوطه، بررسی شده و بعد از پیگیری قانونی در نهایت در دادگاه کیفری، حکم لازم صادر میشود.
متن شکایت مزاحمت تلفنی
در این قسمت یک متن شکایت مزاحمت تلفنی قرار دادهایم که میتوانید باتوجه به شرایط خود، شکایتی بر این اساس آماده کنید.
- موضوع اتهام: مزاحمتهای گوناگون توسط تماسهای تلفنی و پیامکی
دلایل اثبات مزاحمت تلفنی: استعلام از پلیس فتا، اسکرین شات از پیامهای ارسال شده، پرینت تماسها
با سلام و احترام اینجانب… مالک خط تلفن به شماره… هستم که مشتکی عنه ازطریق شمارههای… از تاریخ… به مدت… با بنده تماس گرفته و ایجاد مزاحمت کرده است. بنده بارها از ایشان تقاضا کردم که مزاحمتی ایجاد نکنند؛ اما همچنان به رفتار خود ادامه میدهد. علاوهبر تماسهای تلفنی، پیامکهای غیراخلاقی نیز دریافت کردهام که باعث سلب آسایش بنده شده است.
لازم به ذکر است که با درخواست اینجانب در تاریخ… اخطاری از سمت شرکت مخابرات برای ایشان ارسال شد که این اقدام نیز بیفایده بوده است. لذا باتوجه به ادله اینجانب که لیستی از تماسها و پیامکها است با استناد به ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی تعزیرات، تعقیب و مجازات ایشان را استدعا دارم. همچنین خسارات وارد به اینجانب به مبلغ… است. مطابق با آن، صدور و اجرای فوری تامین خواسته را نیز تقاضا دارم.
نحوه اثبات مزاحمت تلفنی
اثبات مزاحمت تلفنی در قوانین مجازات کشور ازطریق روشهای مختلف، امکانپذیر است. افراد میتوانند این مسئله را ازطریق اقرار، جمعآوری سند، شاهد قسم و امارت برای دادگاه ثابت کنند. همچنین علم قاضی پرونده نیز یکی از روشهای اثبات در دادگاه به شمار میرود.
درخواست استعلامگیری، پرینت تماسها، اسکرین مکالمات متنی و ارائه صوت ضبط شده از فرد مزاحم از روشهای رایج برای اثبات این جرم هستند. بازرسان پرونده به راحتی میتوانند از روی محل و لوکیشن یا استعلام خط مزاحم، فرد خاطی را شناسایی کنند.
آیا تماسهایی که مستمر نبوده موجب اثبات مزاحمت تلفنی خواهد شد؟
مزاحمت تلفنی تنها در زمانی قابل پیگیری است که در طول زمان مشخص بهطور متوالی و به دفعات اتفاق افتاده باشد. به همین دلیل تماسهایی که مستمر نبوده موجب اثبات مزاحمت نمیشود؛ مگر اینکه در تماسها، مزاحمت به نحوی اثبات شود.
از طرفی این مسئله باید در مراجع قضایی ازطریق روشهای اثبات، محرز شود؛ بنابراین نمیتوان تماسهایی که مستمر نبوده را جزو مزاحمت تلفنی دانست.
وکیل برای مزاحمت تلفنی
یکی از روشهای دفاع در پرونده مزاحمت تلفنی اخذ یک وکیل کیفری در تهران یا هر شهری دیگر است. کسی که بتواند تمامی مراحل شکایت کیفری و تنظیم شکواییه را طبق اصول و قواعد پیش ببرد و به نتیجه مطلوب برساند. آنها میتوانند در دادگاه برای اثبات دعوای شما حاضر شوند و از روشهای مقابله مانند کمک گرفتن از خدمات پلیس فتا یا مراجع رسیدگی، برای بازپسگیری آرامش شما تلاش کنند.
گروه حقوقی دادپایا با تخصص و تجربه در این حوزه به کمک روشهای قانونی، پروندهها درخصوص مزاحمت تلفنی را بررسی و به دفاع از حقوق موکلان میپردازند. این مجموعه برای حل پرونده و احقاق حق افراد در کمترین زمان، تلاش میکند. شما میتوانید برای پیشبرد اهداف خود و حل مشکلات در این مسیر به آنها اعتماد کنید.
در این صفحه درخصوص مزاحمت تلفنی و مراحل شکایت و اثبات این جرم، همچنین میزان مجازات تعیین شده برای آن، صحبت کردیم. ضمن اینکه قوانین وضع شده و مراجع رسیدگی به این جرائم را هم معرفی کردیم.
این معضل به راحتی میتواند آرامش و حریم خصوصی افراد را تحتتاثیر قرار دهد؛ اما میتوانید به کمک گروه حقوقی دادپایا با استفاده از قوانین موجود، مزاحمان خود را به چالش بکشید و از حقوق خود دفاع کنید. چنانچه سوالات بیشتری در این رابطه داشتید پیشنهاد میکنیم به بهترین وکیل تهران از گروه دادپایا مراجعه نمایید.
در پایان اینکه امیدواریم این مطالب به شما کمک کند و در جهت اطلاعرسانی حقوق افراد، قدمی هرچند کوچک بردارد. خوشحال میشویم اگر بازخورد و نظر خود را نیز با ما به اشتراک بگذارید.