طلاق بائن چیست؟
طلاق بائن نوعی انحلال نکاح است که در آن، با وجود تحقق شرایط قانونی طلاق، حق رجوع برای زوج ساقط شده و وی جهت احیای رابطه زوجیت مجدداً ملزم به انعقاد عقد نکاح خواهد بود. این نوع طلاق در مقابل طلاق رجعی قرار دارد که در آن، زوج در مدت عده طلاق اختیار رجوع به زوجه را داراست.
در واقع، در طلاق بائن، انقطاع رابطه زناشویی به گونهای است که برای تجدید آن، نیاز به ایجاب و قبول جدیدی خواهد بود. این امر به دلیل ماهیت خاص این نوع طلاق و دلایل شرعی و حقوقی آن است که قانونگذار برای حفظ حقوق زن و جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی، حق رجوع را از زوج سلب نموده است.
انواع طلاق بائن
باید توجه داشته باشید که طلاق بائن، دارای انواع مختلفی مثل طلاق بائن غیر مدخوله، مدخوله و… است که در ادامه به هر مورد اشاره میکنیم و توضیحات مفیدی در رابطه با هر نوع از این طلاق ارائه میدهیم.
طلاق بائن غیر مدخوله (طلاق قبل از نزدیکی)
طلاق بائن غیرمدخوله نوعی طلاق است که در آن، زوجین پیش از برقراری رابطه زناشویی (آمیزش جنسی) از یکدیگر جدا میشوند. این نوع طلاق به دلیل عدم وقوع نزدیکی، از نوع بائن غیر مدخوله محسوب میشود و در این طلاق حق رجوع برای زوج به هیچ عنوان وجود ندارد.
طلاق زن یائسه
در این نوع از طلاق خانم میتواند به بخشیدن مال نسبت به درخواست طلاق اقدام کند و به صورت کلی طلاق زن یائسه از لحاظ حقوقی مشابه طلاق بائن غیر مدخوله است!
سه طلاقه یا طلاق سوم
طلاق ثلاثی یا سه طلاقه، اصطلاحی است که در فقه اسلامی برای زنی به کار میرود که سه مرتبه متوالی از همسر خود طلاق گرفته باشد. این نوع طلاق، با توجه به احکام شرعی، مانع از ازدواج مجدد زن با همسر سابق خود میشود، مگر آنکه زن با مرد دیگری ازدواج نموده و سپس از او جدا شود.
به عبارت دیگر، طلاق ثلاثی، به دلیل قطع رابطه زوجیت به شیوهای خاص، شرایطی را ایجاد میکند که احیای آن نیازمند طی مراحل قانونی و شرعی دیگری است. این قاعده فقهی، با هدف حفظ حقوق زن و جلوگیری از اعمال سلیقهای مرد در امر طلاق وضع شده است.
طلاق بائن خلع
طلاق بائن خلع یا طلاق بائن خلع مدخوله، یکی از انواع طلاق بائن است که در آن، زن به دلیل کراهت و بیزاری از زندگی مشترک با شوهر، با پرداخت مبلغی به او، از قید نکاح رها میشود. به عبارت دیگر زوجه به زوج مبلغی را پرداخت میکند و یا یک قسمت یا کل مهریه خود را به مرد میبخشد و از مرد طلاق میگیرد. در صورت نیاز به دریافت مشاوره اختصاصی با بهترین وکیل مهریه در تهران، با کارشناسان ما در تماس باشید.
طلاق بائن خلع مدخوله
اگر زن و مرد بعد از عقد نکاح تا زمان جدایی با یکدیگر رابطهای نداشته باشند، این نوع طلاق به عنوان طلاق بائن غیر مدخوله شناخته میشود. در چنین وضعیتی، زن تنها نیمی از مهریه خود را در زمان جدایی دریافت خواهد کرد و پس از وقوع این گونه طلاق، امکان بازگشت یا رجوع مجدد مرد به همسر سابقش وجود نخواهد داشت.
این قوانین به منظور تضمین عدالت و شفافیت در مسائل زناشویی تنظیم شدهاند تا حقوق هر دو طرف به درستی رعایت شود.
طلاق بائن مبارات
در طلاق بائن مبارات (طلاق بائن مبارات مدخوله) زوجین بعد از طلاق و طی کردن پروسه آن برای همیشه از یکدیگر جدا میشوند و این بدین معناست که امکان رجوع بعد از این طلاق برای زوجین دیگر وجود نخواهد داشت!
طلاق بائن مبارات مدخوله
در طلاق بائن مبارات (طلاق بائن مبارات مدخوله) زوجین بعد از طلاق و طی کردن پروسه آن برای همیشه از یکدیگر جدا میشوند و این بدین معناست که امکان رجوع بعد از این طلاق برای زوجین دیگر وجود نخواهد داشت!
طلاق دختر زیر سن بلوغ
خانمی که هنوز به سن بلوغ نرسیده و ازدواج کرده نیز میتواند از همسر خود طلاق بگیرید. در این باره باید بگوییم این طلاق هیچ تفاوتی با طلاق عادی نداشته و کلیه حق و حقوق خانم نیز باید به او پرداخت شود اما معمولا پیشنهاد میشود خانم پیش از هرگونه اقدام به مشاورین خانواده رجوع کند.
عده در طلاق بائن
مدت زمان عده در طلاق بائن به طور شرعی سه طهر (پاکیزگی از حیض) خواهد بود. که البته این مورد برای بانوانی که دارای دوره عادت ماهانه هستند بوده و بانوان یائسه نیز باید برای عده در طلاق بائن سه ماه صبر کنند!
احکام و شرایط طلاق بائن
اگر بخواهیم در رابطه با شرایط طلاق بائن بگوییم باید به این موضوع اشاره کنیم که در این نوع طلاق زن میتواند با بخشش مهریه خود (یک قسمت یا کل مهریه) و یا پرداخت مالی به شوهر خود رضایت او را برای طلاق کسب و طلاق بگیرد!
آثار طلاق بائن
طلاق بائن، به عنوان یکی از انواع طلاق در نظام حقوقی ما، دارای آثار حقوقی متعددی است که بر روابط زن و مرد پس از انحلال نکاح تأثیرگذار است. از جمله مهمترین این آثار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عده طلاق: زن مکلف است پس از طلاق بائن، مدت عده را رعایت نماید. مدت عده، زمانی است که زن پس از طلاق مجاز به ازدواج مجدد نیست. رعایت عده با هدف حفظ نسب و جلوگیری از اختلاف در نسب فرزندان تعیین شده است.
- منع رجوع: در طلاق بائن، حق رجوع برای مرد ساقط میشود. به عبارت دیگر، مرد پس از انقضای مدت عده، نمیتواند بدون انعقاد عقد جدید، با همسر سابق خود ازدواج نماید.
- ازدواج مجدد مرد: مرد در مدت عده طلاق بائن، میتواند با زن دیگری ازدواج نماید. این امر مستلزم اخذ اجازه از دادگاه یا زن سابق نیست.
- سقوط نفقه: زن پس از طلاق بائن، حق دریافت نفقه را از دست میدهد.
- سقوط ارث: در صورت فوت یکی از زوجین در مدت عده، دیگری از او ارث نخواهد برد.
- شرایط عده: مدت عده طلاق بائن، سه ماه و ده روز است. البته در مواردی مانند یائسگی زن یا باکره بودن او، این مدت میتواند متفاوت باشد.
مهریه در طلاق بائن
به صورت کلی باید بدانید برای موضوع مهریه نوع طلاق تقریبا بی تاثیر است حال آنکه مسلما برای این موضوع تبصرههایی نیز وجود دارد!
در این باره باید بگوییم مهریه حق قانونی زن بوده و در طلاق بائن به همان مقداری که در زمان عقد مهریه تعیین شده، مرد باید مهریه را پرداخت کند اما باید به این مورد توجه داشته باشید که اگر طلاق بائن غیر مدخوله باشد یعنی هیچگونه نزدیکی میان زن و مرد به وجود نیامده باشد و پرده بکارت زن سالم باشد، نصف مهریهی تعیین شده در هنگام عقد به خانم تعلق میگیرد چرا که پرده بکارت او سالم و رابطه جنسی بین او و همسرش رخ نداده است!
در صورتی که نیاز به دریافت اطلاعات جامعتر درباره این موضوع دارید میتوانید از مشاوره با بهترین وکیل طلاق در تهران، بهره مند شوید.
طلاق بائن اهل سنت
بر اساس قوانین طلاق در اهل سنت، در صورتی که یک یا دو طلاق رجعی داده شده باشید، میتوانید قبل از پایان عدت به همسر خود برگردید. اما اگر عدت به پایان برسد، طلاق به حالت بائن تغییر مییابد و برای بازگشت به همدیگر نیاز به عقد مجدد دارید.
این موضوع فارغ از مکان وقوع طلاق، چه در دادگاه باشد و چه بیرون از آن، و همچنین زمانی که طلاق انجام شده است، معتبر میباشد. در مورد طلاق بائن خلعی باید گفت، این نوع طلاق زمانی اتفاق میافتد که زن به دلیل کراهت شدید نسبت به شوهرش تصمیم میگیرد تا مبلغ مشخصی را به او پرداخت کند تا بتواند از او جدا شود.
فرق طلاق بائن و رجعی
طلاق رجعی و بائن، دو نوع طلاق در حقوق خانواده هستند که از حیث آثار و احکام حقوقی، تفاوتهای قابل توجهی با یکدیگر دارند. اصلیترین تفاوت این دو نوع طلاق در حق رجوع مرد از طلاق است.
در طلاق رجعی، مرد میتواند در مدت عده طلاق، بدون نیاز به عقد مجدد، به همسر خود رجوع کند و زندگی مشترک را از سر گیرد. اما در طلاق بائن، چنین حقی برای مرد وجود ندارد و برای تجدید زندگی مشترک، عقد جدیدی لازم است.
یکی دیگر از تفاوتهای مهم این دو نوع طلاق، در رابطه با مدت عده و امکان ازدواج مجدد زن است. در طلاق رجعی، زن مکلف است مدت عده را رعایت کند و تا پایان این مدت، نمیتواند با مرد دیگری ازدواج کند. اما در طلاق بائن، در صورتی که زن یائسه یا باکره باشد، عدهای بر او مترتب نیست و میتواند بلافاصله با مرد دیگری ازدواج کند. البته، در سایر موارد، زن مکلف به رعایت مدت عده است.
از نظر ارث نیز، تفاوت قابل توجهی بین این دو نوع طلاق وجود دارد. در طلاق رجعی، تا پایان مدت عده، زن و مرد از یکدیگر ارث میبرند. اما در طلاق بائن، این رابطه ارثی قطع میشود و زن و مرد از یکدیگر ارث نخواهند برد.
همچنین، در طول مدت عده طلاق رجعی، مرد مکلف به پرداخت نفقه به زن است، مگر آنکه طلاق به دلیل ناشزه بودن زن واقع شده باشد. اما در طلاق بائن، زن حقی برای دریافت نفقه ندارد، مگر آنکه حامله باشد.
به طور خلاصه، میتوان گفت که طلاق رجعی، نوعی طلاق موقت است که در آن، امکان بازگشت به زندگی مشترک وجود دارد، در حالی که طلاق بائن، طلاقی قطعی و غیرقابل برگشت است. انتخاب نوع طلاق، با توجه به شرایط زوجین و توافق آنها، صورت میگیرد و دارای آثار حقوقی متفاوتی است.
در این صفحه به صورت ۰ تا ۱۰۰ با طلاق بائن، انواع طلاق بائن، احکام، آثار و شرایط آن سخن گفتیم و همچنین در رابطه با مواردی چون مهریه در طلاق بائن نیز اشاره کردیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما مفید بوده باشد.
و در آخر چنانچه در این رابطه سوالات بیشتری داشتید، برای ارتباط با بهترین وکیل در تهران، فرصت را از دست ندهید و همین الان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید.