پیامک شکواییه چیست؟
با بهروز شدن سیستم قضایی کشور در حال حاضر اگر شکایت علیه کسی مطرح و ثبت شود از طریق شمارههای معتبر مراجع قضایی پیامک شکواییه به طرفین دعوا ارسال میشود و اطلاعرسانیهای لازم انجام میگیرد. این پیام، نشاندهنده شروع رسمی یک دادرسی در پرونده قضایی است و افراد موظف به پیگیری روند آن هستند.
بنابراین پیامک شکواییه یکی از مهمترین امور تشریفاتی در رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری شناخته میشود و از این طریق، ابلاغ به طرفین انجام میگیرد. با توجه به قوانین، افراد حتی اگر متهم به ارتکاب جرمی باشند، باید به نحو قانونی و مناسب مطلع شوند تا شرایط دفاع داشته باشند. به همین دلیل زمانی که علیه شخصی شکواییهای ثبت شود با احتمال جرم یا طرح دعوا از سوی مراجع قضایی، پیامکی برای وی ارسال میشود.
این پیام حاوی اطلاعات زمان و تاریخ مشخص برای مراجعه به مراجع قضایی (دادسرا یا دادگاه کیفری) است که باید از منبع سرشمارههای معتبر ارسال شود؛ چراکه ممکن است پیامکهای جعلی با عنوان شکواییه ارسال شوند که باید صحت آن از طریق سامانه ثنا، مورد بررسی قرار گیرد. از طرفی عدم توجه به این پیامها میتواند تبعاتی را برای فرد به دنبال داشته باشد.
پیامک شکواییه علیه شما
«پیامک شکواییه علیه شما» این معنا را دارد که شخصی در یکی از مراجع قضایی به دلیل ارتکاب فعل یا ترک فعلی که مطابق با قانون جرمانگاری شده، شکایتی را علیه شما ثبت کرده است.
با دریافت این پیامک باید برای ارائه دفاعیات خود در مرجع قضایی مربوطه حاضر شوید؛ بنابراین اولین اقدام بعد از دریافت چنین پیامی این است که از طریق سامانه ثنا، وارد حساب کاربری خود شوید و جزئیات شکایت را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که با رؤیت شکواییه در واقع ابلاغ واقعی انجام شده و پیشفرض آن است که مطلع شدهاید.
نکته دیگر اینکه دریافت چنین پیامکی به نشانه محکومیت شما نیست و فقط برای اعلام ثبت یک شکایت علیه شما در سیستم قضایی است. در بیشتر مواقع پیامک شکواییه علیه شما با عبارت «کاربر گرامی علیه شما شکایتی در سامانه ثنا در تاریخ… ثبت گردیده است» ارسال میشود که باید از سرشمارههای معتبر باشد. بعد از آن دریافتکننده پیام باید موضوع را پیگیری کند.
نحوه تشخیص اصالت پیامک شکواییه
متاسفانه برخی از پیامها توسط اپراتورهای غیررسمی ارسال میشوند و این امر زمینهساز بسیاری از جرم کلاهبرداری، دزدیهای الکتریکی و خالی کردن حسابها است؛ اما از آنجا که نباید ساده از پیامک شکواییه رد شد، تشخیص اصالت پیامها اهمیت دارد.
نکته مهم اینکه باید به سرشماره ارسالکننده توجه کنید. پیامهای رسمی قوه قضاییه از سرشمارههای معتبر و مشخص ارسال میشوند؛ بنابراین شمارههای شخصی یا ناشناس، جعلی هستند.
از طرفی پیامهای معتبر هیچ لینک مستقیمی برای ورود به سایت خاصی ندارند و به احتمال زیاد پیامی که حاوی لینک مشکوک باشد، فرد را به صفحه فیشینگ منتقل میکند.
عواقب آن هم سرقت از حساب بانکی یا سرقت اطلاعات شخصی افراد است. توجه کنید افرادی که در سامانه ثنا ثبت نام نکردهاند، هیچگونه پیامی دریافت نمیکنند. همچنین پیامکهای رسمی برای مشاهده، درخواست واریز وجه ندارند؛ در حالی که پیامکهای جعلی ممکن است بخواهند مبالغ ناچیزی را بپردازید.
ارائه مشاوره و خدمات حقوقی آنلاین
ارائه مشاوره و خدمات حقوقی آنلاین

مدارک لازم برای پیگیری شکایت پس از دریافت پیامک شکواییه
بعد از دریافت پیامک شکواییه اولین اقدام مشاهده حساب کاربری در سامانه ثنا است تا از جزئیات پرونده باخبر شوید. با مشاهده جزئیات پرونده میتوانید تمامی مدارکی که برای دفاع نیاز دارید را جمعآوری کنید.
در این خصوص میتوانید از مشاوره و کمک وکلا نیز بهرهمند شوید. از مهمترین این مدارک که برای پیگیری شکایت بعد از دریافت پیامک نیاز دارید، میتوان موارد زیر را نام برد:
- کارت ملی و شناسنامه برای احراز هویت
- کد پستی
- پرینت ابلاغیه از سامانه ثنا
- مستندات و ادله مرتبط با موضوع شکایت
- مدرک اثبات آدرس مانند فیش آب، برق، گاز
- وکالتنامه در صورت داشتن وکیل
- در صورت صلاحدید وکیل و در صورت نیاز، سند ملک یا هر سند دیگری که لازم است.
روشهای پیگیری پیامک شکواییه
برای پیگیری پیامک شکواییه بهغیر از روشهای حضوری که میتواند باعث اتلاف زمان و صرف هزینههای اضافه شود، روشهای غیرحضوری سادهتری نیز وجود دارد که امکان پیگیری در اسرع وقت را فراهم میسازد.
با توجه به اینکه بیشتر افراد به دنبال پیگیری از طریق روشهای غیرحضوری هستند، میتوان یکی از روشها را از طریق ارسال پیامک به شماره ۵۰۰۰۹۴ دانست. البته با پیگیری از طریق این پیام، فقط اطلاعاتی مثل شعبه رسیدگیکننده و رمز پرونده را دریافت خواهید کرد؛ اما در ادامه روشهای دیگری که برای پیگیری پیامکهای شکواییه وجود دارند را معرفی میکنیم:
- پیگیری شکواییه با استفاده از شماره پرونده
- پیگیری شکواییه با کد ملی
- پیگیری شکواییه با رمز پرونده
- پیگیری شکواییه با کد رهگیری (فقط برای شاکی)
پیگیری با استفاده از شماره پرونده
یکی از مطمئنترین روشها برای پیگیری پیامک شکواییه علیه شما استفاده از شماره پرونده در سامانه ثنا است. این سامانه به عنوان یک مرجع رسمی قوه قضاییه برای اطلاعرسانی و ابلاغ الکترونیکی شناخته میشود؛ بنابراین میتوان با مشاهده جزئیات شکایت از طریق شماره پرونده، اقدامات لازم را برای پیگیری انجام داد. مراحل پیگیری با شماره پرونده به قرار زیر است:
- بعد از دریافت پیامک شکواییه وارد سامانه ثنا شوید و از طریق آدرس adliran.ir به سایت عدل ایران وارد شده و سامانه اطلاعرسانی پرونده را انتخاب کنید.
بعد از آن روی گزینه «اطلاعرسانی برای اشخاص حقوقی» کلیک کنید. - سپس باید اطلاعات کد ملی و رمز شخصی که از ثبت نام در سامانه ثنا دریافت کردهاید را وارد کنید. (اگر حساب کاربری ندارید، ابتدا باید از طریق خدمات الکترونیکی در سامانه ثنا ثبت نام کنید) در این مرحله اگر رمز عبور خود را فراموش کردهاید، میتوانید از طریق عبارت «رمز عبور خود را فراموش کردهام» آن را بازیابی کنید.
- رمزی موقت به تلفن همراه ثبت شده در سامانه، پیامک میشود تا به مرحله بعد راه پیدا کنید. برای دستیابی به لیست پروندهها بعد از وارد کردن رمز موقت، گزینه بازیابی اطلاعات را بزنید تا سامانه لیست پروندههای موجود را به نمایش بگذارد.
- با انتخاب گزینههای مختومه شده یا مختومه نشده یا هر ۲ میتوانید لیست پروندهها را مشاهده و با انتخاب هر کدام به اطلاعات آن دسترسی پیدا کنید.
- اگر تعداد ابلاغیهها زیاد باشد، میتوانید عدد ۱۶ رقمی پرونده را در بخش جستجو وارد کرده و کلیک کنید.
- پس از یافتن پرونده، اطلاعات مربوط به ردیف فرعی شعبه و جزئیات موضوع، مرجع رسیدگی و زمان جلسه قابل مشاهده است. همچنین امکان پرینت گرفتن نیز وجود دارد.
مراحل پیگیری شکواییه با کد ملی
یکی دیگر از سادهترین روشها برای پیگیری پیامک شکواییه یا وضعیت شکایت و اطلاع از جزئیات پرونده، استعلام با کد ملی است که از طریق ۲ روش انجام میگیرد. یکی ورود به سامانه ابلاغ و مشاهده ابلاغیههای جدید و دیگری از طریق اطلاعرسانی برای اشخاص حقیقی که در ادامه نحوه پیگیری آن را به طور کامل شرح میدهیم:
- وارد سایت عدل ایران به آدرس adliran.ir شوید و روی گزینه «اطلاعرسانی برای اشخاص حقیقی» کلیک کنید.
- در صفحه ورود اطلاعات حساب کاربری خود را در سامانه ثنا وارد کنید. باید از قبل در سامانه، ثبت نام کرده باشید و در صورت فراموش کردن رمز از بازیابی رمز عبور استفاده کنید.
- در این مرحله رمز موقت به تلفن همراه ثبت شده در سایت ثنا، ارسال و از طریق آن امکان ورود به مرحله بعد فراهم میشود.
- در کادر مربوطه، شماره پرونده ۱۶ رقمی که در پیامک شکواییه ارسال شده را وارد کنید. در این روش نیز به شماره ۱۶ رقمی پرونده نیاز دارید.
بعد از نمایش پرونده روی آن کلیک کنید تا اطلاعات آن قابل مشاهده شوند.
مراحل پیگیری شکواییه علیه شما با رمز پرونده
رمز پرونده یکی دیگر از روشهایی است که از طریق آن میتوان پیامک شکواییه را پیگیری کرد. این رمز یک کد ۱۶ رقمی است که در بیشتر پیامها قید و ارسال میشود. مراحل پیگیری شکواییه علیه شما با رمز پرونده به صورت زیر است:
- ابتدا وارد سامانه ثنا و سایت عدل ایران به نشانی adliran.ir شوید.
- از لیستی که مشاهده میکنید، سامانه اطلاعرسانی را انتخاب کنید.
- روی گزینه «اطلاعرسانی پرونده با رمز پرونده» کلیک کنید.
- مشخصات درخواستی و کد ملی و رمز شخصی را درج کنید.
- گزینه مرحله بعد را انتخاب کنید.
- با وارد کردن رمز موقت روی گزینه مختومه یا مختومه نشدن پرونده، کلیک کنید تا لیستی از پروندههای باز یا در جریان نمایش داده شود.
- پرونده مدنظر را انتخاب کنید تا بتوانید جزئیات آن را به طور کامل ببینید.
مراحل پیگیری پیامک شکواییه علیه شما با کد رهگیری
کد رهگیری، کدی است که شاکی بعد از ثبت فرم شکواییه علیه دیگری در حین تایید و ثبت به صورت اختصاصی برای او ارسال میشود. این کد برای پیگیری و مشاهده شکواییه تنظیم شده و روند کار پرونده در اختیار شاکی قرار میگیرد؛ بنابراین این را باید بدانید که کد رهگیری به فرد شاکی اختصاص دارد.
شخص متشاکی (کسی که شکایت علیه او مطرح شده) نمیتواند از کد رهگیری استفاده کرده یا پرونده را مشاهده و پیگیری کند. با این تفاسیر میتوان استفاده از کد ملی و شماره پرونده و دیگر روشها را برای متشاکی، جایگزین دانست.
نکات حقوقی پیامک شکواییه
پیگیری پروندههای قضایی یا هرگونه جرمی که از طریق پیامک شکواییه به فرد نسبت داده شده، الزامی است. افراد نمیتوانند از کنار این موضوع به راحتی عبور کنند؛ بنابراین آشنایی با این پیامها و چگونگی تشخیص اصالت و روشهای پیگیری آن بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل در ادامه مهمترین نکات حقوقی مهم در این باره را یادآوری میکنیم تا به خاطر بسپارید:
- با رؤیت پیامک شکواییه در سامانه ثنا فرض بر آن است که ابلاغ رسمی صورت گرفته و باید در اسرع وقت و در مهلت قانونی اقدام کنید.
- در پیامکهای رسمی و معتبر، هیچگونه لینک یا درخواست واریز وجه وجود ندارد.
- فردی که پیامک شکواییه برای او ارسال شده است از طریق کد رهگیری، امکان مشاهده جزئیات را ندارد و باید از روشهای دیگر استفاده کند.
- بهترین پیشنهاد برای افرادی که پیامک شکواییه دریافت میکنند، مشاوره یا انتخاب وکلای متخصص است. این افراد در روند پروندههای قضایی،
- احتمال ارتکاب اشتباهات حقوقی را به حداقل میرسانند و کمک بزرگی در این خصوص به حساب میآیند. بیشک آنها با تجربهای که دارند در بررسی شکایت، تنظیم دفاعیات و حضور در جلسات با توجه به قوانین، عمل کرده و میتوانند نتایج بهتری کسب کنند.
ارسال پیامک شکواییه جایگزین روشهای منسوخ شده و زمانبر قدیمی برای اطلاعرسانی و ابلاغ رسمی است و میتوان آن را شروع یک رسیدگی قضایی در نظر گرفت. بیاعتنایی یا موکول کردن پیگیری این پیامها میتواند عواقب جدی به دنبال داشته باشد.
جهت مشاوره تخصصی تماس بگیرید
به همین دلیل ما در این صفحه از بهترین وکیل تهران سعی کردیم شما را با پیامک شکواییه علیه شما، نحوه تشخیص اصالت، مدارک لازم و روشهای پیگیری آن آشنا کنیم. همچنین در ادامه پیگیری از طریق شماره پرونده، کد ملی، رمز پرونده و کد رهگیری را گام به گام توضیح دادیم. در پایان نیز نکات حقوقی مهم در این باره را با شما به اشتراک گذاشتیم. امیدواریم که این مطالب به شما کمک کرده باشد.