طلاق توافقی
طلاق توافقی به عنوان یک روش قانونی، برای خاتمه دادن به زندگی مشترک شناخته میشود که به زوجین این امکان را میدهد تا با همکاری و تفاهم به توافقاتی در باره مسائل مالی، حضانت فرزندان و دیگر تکالیف مربوط به زندگی زناشویی برسند.
این نوع طلاق بر اساس توافق طرفین بنا شده و بهطور معمول بهدلیل عدم ایجاد درگیریهای حقوقی و خانوادگی، انتخاب میشود و مراحل آن سریعتر به اتمام میرسد.
در شرایط طلاق توافقی طرفین بهجای مخالفت با یکدیگر یا درگیری با محاکم قضایی و ادعاهای متقابل، میتوانند بر سر توافقات مشترک به یک نتیجه برسند.
به دنبال تنظیم این توافقات، دادگاه نیز درصورت عدم مغایرت با قوانین، رای بر طلاق صادر میکند. در نهایت زوجین با حداقل آسیب چه برای خود و چه فرزندان با رعایت قوانین حقوقی از هم جدا میشوند.
شرایط طلاق توافقی
با وجود اینکه طلاق توافقی در نظام حقوق ایران اجرا میشود؛ اما شرایطی برای آن وجود دارد که مهمترین آن، رضایت متقابل طرفین است.
زوجین باید بهطور مشترک تصمیم به جدایی بگیرند؛ ضمن اینکه باید بر سر تمامی مسائل مالی و غیرمالی توافق داشته باشند. همچنین این توافقات باید بهصورت کتبی تنظیم شود و هیچ مانع شرعی یا قانونی برای ثبت آن وجود نداشته باشد.
یکی دیگر از شرایط، حضور زوجین در جلسات مشاوره خانواده است. بعد از این جلسات، گواهی عدم امکان سازش صادر میشود که جزو اصلیترین مدارک طلاق توافقی به شمار میرود؛ علاوهبر این باید گواهی عدم بارداری نیز به دادگاه ارائه شود. در آخر هم حضور زوجین در دادگاه خانواده و امضای توافقات برای صدور رای، الزامی است.
مراحل طلاق توافقی
زوجینی که به هر دلیلی تصمیم به جدایی گرفتهاند و بر سر تمامی مسائل توافق دارند، میتوانند برای انجام این پروسه اقدام کند. مراحل طلاق توافقی به ترتیب، عبارتاند از:
ثبت و درخواست طلاق
زوجین باید تمامی مدارک و مستندات را آماده کنند و به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی، مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنند. در این مرحله مشخص میشود که پرونده در کدام شعبه، رسیدگی شود.
ثبتنام در سامانه بهزیستی
در ادامه زن و مرد باید در سامانه تصمیم بهزیستی ثبتنام کرده و باتوجه به زمان و تاریخی که اعلام میشود در جلسات مشاوره سازمان، حضور پیدا کنند. شرکت در این جلسات الزامی است.
صدور گواهی عدم سازش
مشاور بعد از بررسی شرایط طلاق توافقی، گواهی عدم امکان سازش صادر میکند. این گواهی ضمیمه دیگر مدارک میشود.
تنظیم توافقات و حضور در دادگاه
طرفین موظف هستند بعد از تنظیم توافقنامه در جلسه رسیدگی حضور پیدا کنند و درخصوص همه موارد، توافق خود را ثبت کنند.
معرفی زوجه به پزشکی قانونی
دادگاه، زوجه را برای دریافت گواهی به پزشکی قانونی ارجاع میدهد. وجود گواهی عدم بارداری و گواهی بکارت (درصورت ادعای زوجه) الزامی است.
صدور رای دادگاه
بعد از تمامی مراحل طلاق توافقی و بررسی مستندات، قاضی حکم طلاق را صادر میکند و این به عنوان مدرک رسمی جدایی زوجین است.
ثبت در دفترخانه
پس از صدور رای، زوجین ۳ ماه فرصت دارند تا طلاق را در یکی از دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسانند.
اجرای صیغه طلاق
در نهایت صیغه طلاق، توسط سردفتر بهصورت رسمی و قانونی جاری میشود.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
مدارک طلاق توافقی به قرار زیر هستند:
- اصل شناسنامه و کارت ملی زوجین
- اصل عقدنامه ازدواج
- پصورتجلسه توافقات
- آزمایش عدم بارداری
- گواهی بکارت (درصورت ادعای زوجه)
- گواهی شرکت در جلسه مشاوره خانواده و غربالگری
طلاق توافقی چگونه است؟
طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوجین بهطور مشترک، برای پایان دادن به زندگی زناشویی خود توافق میکنند. در این نوع طلاق، تمامی موضوعات مانند مهریه، حضانت فرزندان، نفقه و تقسیم اموال با توافق میان طرفین، تعیین تکلیف و مشخص میشوند. بعد از آن زوجین توافقنامهای را تنظیم کرده و با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده، اقدام میکنند.
دادگاه پس از بررسی توافقات و درصورت عدم مانع قانونی، حکم طلاق را صادر میکند. مراحل طلاق توافقی بهدلیل عدم درگیریهای قضایی، سرعت بیشتری دارد.
این راهحل بهترین پیشنهاد برای زوجینی است که میخواهند بدون تنش به زندگی مشترک خود خاتمه دهند. اینکه طلاق توافقی چگونه است؟ در یک جمله خلاصه میشود: جدایی که با توافق زن و شوهر بر سر تمامی مسائل، انجام میگیرد.
برای طلاق توافقی کجا باید رفت؟
طلاق اگر بهصورت توافقی باشد، هر کدام از زوجین میتوانند با در دست داشتن مدارک طلاق توافقی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کنند و درخواست خود را به ثبت برساند.
البته، زوجین باید ابتدا در سامانه تصمیم بهزیستی در هر شهری که هستند، ثبتنام کنند. بعد از ثبتنام، طبق ساعت و روز مشخص شده، یکی از مراکز غربالگری و مشاوره برای آنها تعیین میشود.
با تعیین شعبه و مراجعه زوجین به واحد مشاوره خانواده، طرفین باید در دادگاه خانواده حاضر شوند. در آخر بعد از امضای توافقات، رای گواهی عدم امکان سازش صادر میشود.
در نهایت هم زوجین ۳ ماه فرصت دارند تا به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنند تا صیغه طلاق رسمی بین آنها جاری شود.
نمونه دادخواست طلاق توافقی
برای آشنایی بیشتر، یک نمونه دادخواست طلاق توافقی با درج جزئیات آوردهایم که به قرار زیر است:
- ریاست محترم دادگاه خانواده تهران
- احتراماً اینجانبان (مشخصات زوجه و زوج) بر طبق سند نکاحیه شماره … دفترخانه … در عقد نکاح دائم یکدیگر هستیم؛ ولی بهدلیل اختلافات از دادگاه، تقاضای طلاق توافقی داریم. در این راستا توافق شده است که از کل مهریه که به تعداد ۲۰۰ سکه بهار آزادی است، ۱۰۰ سکه در قبال طلاق از جانب زوجه بذل شود و زوج، قبول بذل دارد. تعداد ۱۰۰ سکه باقیمانده بهصورت ماهانه، ۲ سکه پرداخت شود.
- همچنین حضانت فرزند مشترک دختر ۴ ساله در حضانت مادر (زوجه) است و نفقه فرزند بهصورت ماهانه، مبلغ یک میلیون تومان بر عهده زوج است. جهیزیه زوجه هم تا قبل از اجرای صیغه طلاق، مسترد خواهد شد. زوجین دیگر ادعایی نسبت به هم ندارند؛ لذا صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) مورد ادعا است.
- با تشکر
- امضا زوج و زوجه
طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان طلاق توافقی بهطور دقیق مشخص نیست؛ اما این پروسه به نسبت دیگر طلاقها، سریعتر انجام میشود. پس از ثبتنام در سامانه تصمیم، حداکثر ۱۵ روز طول میکشد تا نوبتدهی انجام شود.
بعد از آن هم جلسات مشاوره در مدت زمان ۵۰ روز، انجام میشود که جزو الزامات مراحل طلاق توافقی است. در آخر هم در یک جلسه دادگاه، رای طلاق صادر میشود.
نحوه طلاق توافقی فوری
شرایط طلاق توافقی به گونهای است که بهدلیل توافقها در کمترین زمان انجام میشود. در این روند، زوجین با تنظیم درخواست به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه میکنند.
پس از ثبت درخواست، جلسهای در دادگاه خانواده تعیین میشود که در آن قاضی با حضور طرفین به بررسی توافقات میپردازد. در نهایت دادگاه باتوجه به شرایط زوجین و قوانین، رای طلاق را صادر میکند.
طلاق توافقی ۱۰ روزه و یک روزه
ادعای طلاق توافقی ۱۰ روزه و یک روزه، یک تبلیغ دروغین و غیرواقعی است. ماده ۲۵ قانون حمایت از خانواده با هدف حفظ بنیان خانواده، اجرایی شده است که به موجب آن، مشاوره و بررسی دقیق مسائل و توافقات در روند طلاق باید انجام شود.
بخشنامههای این ماده نیز به حمایت از خانواده به اجرا درآمده است؛ بنابراین ادعاهای طلاق چند روزه را میتوانیم نادرست و غیرمنطقی بدانیم.
طلاق توافق در محضر بدون دادگاه
توافق طلاق در محضر بدون نیاز به حضور در دادگاه با کمترین تنش انجام میگیرد. در این روند، زوجین میتوانند با تنظیم یک سند کتبی شامل توافقات خود از مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و نحوه ملاقات به دفترخانه ثبت ازدواج مراجعه کنند.
این توافقات به عنوان مدرک قانونی برای ثبت طلاق هستند و نیازی به حضور زوجین در دادگاه نیست.
طلاق توافقی بدون مشاوره
انجام مراحل طلاق توافقی بدون مشاوره، امکانپذیر نیست. طبق قوانین جاری، حضور در جلسات مشاوره بهزیستی به عنوان یک مرحله اجرایی در روند طلاق تعیین شده است؛ با این حال راهکارهایی برای دور زدن این الزام وجود دارد.
یکی از این روشها، تبدیل طلاق یکطرفه به طلاق توافقی است. در این حالت یکی از طرفین میتوانند با ارائه درخواست به این توافق دست یابند و بدون نیاز به مشاور حقوقی در تهران و سایر شهرها، مراحل را پیش ببرد. خیلی از وکلا از همین تکنیک برای سرعت بخشیدن به روند طلاق استفاده میکنند.
بعد از رای دادگاه برای طلاق توافقی چه باید کرد؟
بعد از صدور حکم دادگاه در طلاق توافقی مرحله بعدی، ثبت رسمی در یکی از دفاتر اسناد رسمی است. حال ثبت طلاق توافقی چگونه است؟ زوجین این امکان را دارند که در این مرحله، وکیل طلاق توافقی در تهران یا شهر محل سکونت اختیار کنند و ثبت را انجام دهند.
البته حضور زوجین یا نماینده آنها لازم است. همچنین زوجه موظف است گواهی عدم بارداری را از یکی از آزمایشگاههای معتبر اخذ کرده و به دفترخانه ارائه دهد.
مهریه در طلاق توافقی
یکی از شرایط طلاق توافقی، توافق بر سر مهریه است که باید بهصورت مکتوب و رسمی در دادگاه ثبت شود. در طلاق توافقی مانند طلاق بائن، مهریه میتواند بهطور کامل بخشیده شود یا بهصورت کامل یا بخشی از آن پرداخت شود یا نحوه و زمان پرداخت آن در آینده، مشخص شود.
نکته این است که زوجین باید به یک توافق مشخص برسند و آن را اعلام کنند و هر آنچه زوجین به تفاهم برسند، رای دادگاه بر مبنای آن صادر میشود.
اگر بعد از طلاق توافقی شوهر از پرداخت مهریه توافق شده امتناع کند، زن میتواند به دادگاه خانواده یا مراجع ذیصلاح دیگر مراجعه کرده و درخواست اجرای مهریه را مطرح کند.
عدم پرداخت مهریه میتواند با توقیف اموال، ممنوعالخروجی یا حتی حکم محکومیت همراه شود. بهطور معمول برای پرداخت مهریه بعد از طلاق، ضمانت اجرا وجود دارد.
نفقه در طلاق توافقی
نفقه برای تامین هزینههای زوجه است که در طول زندگی زناشویی، پرداخت میشود. بعد از طلاق توافقی شرایط نفقه به طرفین بستگی دارد؛ البته اگر زن نفقه معوقهای داشته باشد، میتواند بخشی یا تمام آن را مطالبه کرده یا بهطور کامل از آن صرف نظر کند.
توافقات ممکن است شامل پرداخت یا بخشش نفقه در گذشته و حتی تعیین تکلیف نفقه آینده باشد. دادگاه تا زمانی که توافقات، خلاف قانون نباشند بر اساس آنچه زوجین در نظر دارند، رای صادر میکند.
طلاق توافق در دوران عقد و نامزدی
طلاق توافقی در دوران عقد و نامزدی هم با توافقات بین زوجین انجام میشود. در این شرایط اگر زوجه بکارت داشته و رابطه زناشویی رخ نداده باشد، نصف مهریه به او پرداخت میشود؛ مگر در شرایطی که خود، ادعایی نداشته باشد. دادگاه همیشه آنچه زوجین توافق میکنند را ملاک قرار میدهد.
اگر در زمان عقد و نامزدی رابطه زناشویی اتفاق افتاده باشد، تمام مهریه به زوجه تعلق میگیرد و فقط در زمان طلاق، مستحق نصف آن است.
در مراحل طلاق توافقی رویه دادگاه خانواده این است که زمانی که زوجه ادعای بکارت دارد از سوی دادگاه به پزشکی قانونی، جهت معاینه معرفی میشود. با تایید بکارت و عدم ارتباط زناشویی در رای دادگاه هم منعکس میشود.
طلاق توافقی در بارداری
مطابق با قانون اگر خانمی باردار باشد، میتواند طلاق بگیرد؛ اما تا زمان زایمان و تولد بچه در عده مرد است و نمیتواند در این مدت، ازدواج کند.
طلاق توافقی در دوران بارداری باید با تعیین نفقه زن و پرداخت هزینههای مرتبط به دوران بارداری و زایمان باشد. در این صورت اگر زوجین بر سر پرداخت امور مالی توافق داشته باشند، امکان جدایی وجود دارد.
نکته: مسئله حضانت و سرپرستی فرزند و هزینههای مرتبط با آن باید مشخص باشد؛ ضمن اینکه نحوه ملاقات والد غیرحضانتکننده نیز تعیین شود.
نکات و توصیههای مهم حقوقی پیرامون طلاق توافقی
باتوجه به اینکه در طلاق توافقی بهخاطر شرایط مسالمتآمیز زوجین مراحل به سرعت طی میشوند، ممکن است مواردی از دید شما پنهان بماند.
به همین دلیل پیشنهاد این است که به نکات حقوقی این روش جدایی، واقف باشید. از مهمترین توصیهها در این خصوص، میتوان موارد زیر را نام برد:
- زنان بالای ۵۰ سال، نیازی به گواهی و آزمایش عدم بارداری در طلاق توافقی ندارند.
- طلاق توافقی در زمان عقد با بعد از آن هیچ فرقی ندارد؛ تنها زمانی که زوجه بکارت داشته باشد، برای اثبات و دریافت گواهی باید به پزشک قانونی شهر محل دادگاه معرفی شود.
- ممکن است توافقات بر سر حضانت، تغییر کند و در شرایط خاص بنابه مصلحت طفل و با درخواست به طرف مقابل داده شود.
- اگر بعد از طلاق هر یک از طرفین، حتی یک بند از توافقات را انجام ندهند ازطریق مراجع قضایی میتوانند پیگیری قانونی را داشته باشند.
- اگر زوج یا زوجه درحین جدایی به شخص دیگری وکالت (حق طلاق) دهند، پروسه طبق قوانین طلاق توافقی دنبال میشود.
یکی از توصیهها قبل از طلاق توافقی انجام مشاوره حقوقی است که باعث میشود زوجین از تکالیف قانونی خود باخبر شوند. این جلسات کمک میکنند تا از ابهام و سردرگمی نجات پیدا کنید و برای تمامی مراحل و شرایط پیش رو یا مشکلات احتمالی، آماده باشید.
از طرفی میتوانید یک تصمیم بهتر بگیرید و با انتخاب وکیل طلاق در تهران که متخصص و مجرب در طلاق توافقی باشد، سریعتر و بدون تنش این پروسه را طی کنید. بهترین وکیل خانواده در تهران و شهرهای دیگر ایران، به تمامی قوانین خانواده مسلط هستند و با تجربیات متعدد در پروندههای مشابه، اجرای توافقهای شما را تضمین میکنند. اینگونه هیچ نقص یا اشتباهی در تنظیم مستندات قانونی نخواهید داشت.
طلاق توافقی یکی از روشهایی است که به زوجین اجازه میدهد با کمترین درگیری و هزینه، زندگی مشترک خود را به پایان برسانند. جدایی از این طریق نه تنها آرامش و احترام متقابل را تضمین میکند؛ بلکه با تسریع فرایندهای قانونی، فرصتی برای یک شروع دوباره بدون چالشهای غیرضروری مهیا میشود.
انجام این پروسه با مشاوره حقوقی یا سپردن وکالت به وکیل در تهران یا سایر نقاط ایران که متخصص امور خانواده و طلاق باشد، میتواند تمامی جوانب قانونی، مالی و حقوقی را مدیریت کرده و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند. همچنین در صورتی که خانم هستید و مایلید با وکیل خانم مشورت کنید، میتوانید با وکیل زن تهران از گروه دادپایا ارتباط برقرار کنید.